Miękki, delikatny spód i mnóstwo owoców. To proste, pyszne ciasto upiekę na długi weekend

Dodano:
Ciasto borówkowe Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Na weekend piekę zwykle ciasto, a długi weekend zupełnie nie może się bez niego obejść. Tym razem zaplanowałam, że przyrządzę ciasto z borówkami. Jednak nie będzie to ciasto ucierane, ale takie z mnóstwem borówek na miękkim spodzie.

Na długi weekend planuję upiec ciasto z mnóstwem borówek. Teraz te owoce są naprawdę tanie, a doskonale nadają się do słodkich wypieków. Przepis na to wyjątkowe ciasto mam od koleżanki, która urodziła się w Finlandii. Poczęstowała mnie nim kiedyś i przepadłam. Moja rodzina też już je zna i często o nie pyta. Także po prostu nie mam wyjścia.

Jak zrobić spód do ciasta z borówkami?

Spód do tego ciasta z borówkami przypomina nieco ciasto kruche, a trochę ucierane. Ciasto to robi się techniką podobną do ciasta kruchego, ale z nieco innych proporcji i ma lekko kleistą konsystencję. Dzięki temu wychodzi miękkie i delikatne. Dodatek proszku do pieczenia sprawia zaś, że spód jest wyrośnięty i puszysty.

Jak zrobić ciasto z mnóstwem borówek?

Gdy zrobię już spód do tego ciasta, wykładam nim dno formy i tworzę z niego rant. Nie zapiekam jednak samego spodu na rumiano, tylko od razu wykładam na niego owoce, a potem polewam prostą masą. Robię ją ze śmietany, jajka i cukru. Gdy wierzch się zetnie i lekko zrumieni, ciasto jest gotowe.

Przepis: FIńskie ciasto z borówkami

Delikatne ciasto z mnóstwem borówek pieczonych w słodkiej masie

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
fińska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki śmietanki lub mleka

Na nadzienie:

  • ok. 300 g świeżych borówek amerykańskich
  • 50 g cukru
  • 200 ml śmietany kwaśnej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduMasło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Krótko zmiksuj z jajkiem. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól, dodaj też śmietankę. Szybko wyrób miękkie, lekko klejące ciasto. Ciastem wyłóż dno i boki natłuszczonej formy.
  2. Nakładanie farszu i pieczenieBorówki opłucz, osącz, wymieszaj z cukrem, równomiernie rozłóż na cieście. W misce wymieszaj śmietanę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Masą polej owoce. Ciasto piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch się zetnie i lekko zarumieni.

Ciasto z mnóstwem borówek – kilka wskazówek

Oto, na co należy zwrócić uwagę, by ciasto z borówkami wyszło smaczne.

  • Robiąc spód do tego ciasta, nie siekam masła z mąką, tylko miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dopiero potem dodaję do niej jajko, a także mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dzięki temu spód wychodzi miękki i delikatny.
  • Gotowe, surowe ciasto powinno mieć dość lekką konsystencję i być delikatnie kleiste.
  • Borówki amerykańskie w tym cieście można zastąpić jagodami leśnymi.
  • Ciasto z borówkami najlepiej smakuje, gdy jest lekko ciepłe. Można je ozdobić kleksem bitej śmietany lub gałką waniliowych lodów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...